ERSAN AYDINLATMA
PERPA

PERPA AYDINLATMA
0212 210 04 62

 

 

Perpa Aydınlatma
 
 

Led Nedir

 

 

Kısaca LED ( Light emitting diodes ) Işık yayan diyotlar  elektronik dünyanın gerçek kahramanlarından biridir. Ledler hayatımıza o kadar hakim olmaya başladı ki günümüzde reklam sektöründen aydınlatmaya bir uzaktan kumanda dan trafik lambasına kadar her yerde karşımıza çıkıyor.

Peki nedir bu Led nasıl çalışır  ?

        Üzerinden akım geçtiğinde, üretiminde kullanılan maddenin cinsine göre ışık yayan yarı iletkenlerdir. Üretiminde kullanılan maddenin cinsine göre diyotun rengi de belirlemektedir. LED’in ışık yaymasında ki en önemli bileşenlerinden birisi Led çipidir. Led çipi yarı iletken bir malzemedir. Üzerinde day adı verilen çanak görünümündeki yansıtıcı sayesinde değişik açılarda ışık verebilir.

        Led’ in hangi renkte ışık yayması isteniyorsa   galyum, arsenit, alüminyum, fosfat, indiyum, nitrit gibi kimyasal malzemelerden uygun oranda yarı iletken malzemeye katkı yapılır (GaAIAs, GaAs, GaAsP, GaP, InGaAIP, SiC, GaN). Böylece LED çipinin istenen dalga boyunda ışıma yapması sağlanır. Örneğin kırmızı renk (660nm) için GaAlAs, sarı renk (595nm) için InGaAIP, yeşil renk (565nm) için GaP, mavi renk (430nm) için GaN kullanılır. LED çipinde kullanılan katkı maddesine bağlı olarak aynı renkli LED’lerin dalga boyu farklı olabilmektedir. Örneğin InGaAlP katkılı LED 640nm dalga boyunda; GaAlAs katkılı LED 660nm dalga boyunda; GaP katkılı LED ise 700nm dalga boyunda kırmızı ışık yayar.

       Led’lerin direnci dinamiktir. Yani bu direnç üzerinden geçen akıma göre değişir. Bu yüzden Led’i bir akım kaynağına doğrudan bağlarsak kısa devre olur. Bu yüzden devreye seri bir direnç bağlamak gerekir. Led Direnç hesaplarınızı sitemizdeki faydalı bilgiler bölümünden yapabilirsiniz.

      LED ler renklerine göre farklı akımlar da çalışır. Yani farklı renklerdeki led ler için aynı çalışma gerilimi altında farklı ön dirençler gerekir. Renklere göre çalışma gerilimleri ve çekilen Akım değerleri ise aşağıdaki gibidir

Kırmızı LED :  2V - 20mA

Beyaz Led     :  3V- 30mA

Yeşil LED       : 2,2V - 20mA

Sarı LED        : 2V - 20mA

Mavi LED        : 3V - 30mA

Led Kullanmanın avantajları nelerdir ?

    50.000 saat ömrü vardır.
    Enerji tasarrufu sağlar ve bakıma ihtiyaç duymaz.
    Şoka dayanıklıdır.
    Cıva içermez, güvenilirdir, Çevre dostudur.
    Göz alıcıdır ve maksimum emniyet düşünülmüştür.
    Çok düşük sıcaklık ve düşük ışık kirliliğine sahiptir.
    Hem iç mekanda, hem de dış mekanda suya dayanıklıdır.
    Tek ve çok renk elde edilebilir.
    Yüksek yoğunluk, yüksek kontrast, hatta parlaklık verir.
    LED ampulleri, elektrikli aydınlatma ampullerinden daha dayanıklı, uzun süreli ve enerji verimlidir.
    LED'ler, filamanları olmadıkları için, sıradan bir elektrik ampulü kırılırken, onlar bu koşullar altında zarar görmezler.
    LED'ler doğal bir ışık yaratır.
    Bütünüyle şoka ve titreşime dirençli olurlarken, ortada ne paramparça olacak bir cam ne de kırılacak bir filaman vardır.